Shakkilauta pöydällä ja pöydän toisella puolella tyhjä istuin

Avoimen tiedon avulla voidaan vähentää yksinäisyyttä

Uskallan väittää, että avoimen tiedon avulla voidaan vähentää yksinäisyyttä ja erityisesti sosiaalista yksinäisyyttä, joka johtuu sosiaalisen verkoston puutteesta tai siitä, ettei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään. Alla perusteluni ja esitän myös teknisen ratkaisun asiaan kirjoituksen lopussa.

Samasta asiasta kiinnostuneiden henkilöiden kohtaaminen on kiinni liikaa sattumasta

Käytän esimerkkinä 93-vuotiasta isoisääni, joka asuu pienellä paikkakunnalla. Hän haluaisi löytää pelikavereita pelaamaan canasta korttipeliä. Olen koonnut alle taulukkoon välineitä mitä eri käyttäjät voisivat hyödyntää pelikavereiden löytämiseksi. (some= sosiaalisen median palvelut)

Käyttäjä: Ei tietotekniikkaa
hyödyntävä
Käyttäjä: Tietotekniikkaa hyödyntävä,
ei somea
Käyttäjä: Tietotekniikkaa ja
somea hyödyntävä
Fyysiset ilmoitustaulut
Lehti-ilmoitus
Verkostot (puskaradio, f2f)
Organisaatioiden kautta (yhdistykset,kirjaston henkilökunta, sosiaaliohjaaja,…)
Paikallinen radiomedia
Katumainonta
Kaupungin, kaupunginosasivut, järjestöjen sivut
Sähköpostilistat
Facebook, Facebook-ryhmät
Twitter
Whatsapp
Muut some palvelut

Isoisäni kuuluu ryhmään, joka hyödyntää tietotekniikkaa, mutta ei käytä sosiaalisen median palveluita. Kävin vierailulla isoisäni luona ja käytiin kiertelemässä vähän paikkoja mitä ilmoitustauluja on käytettävissä. Myös asuinpaikan nettisivuja tutkittiin. Todettiin, että ainoa järkevä väline olisi laatia paperisia ilmoituksia kirjaston ja kauppojen ilmoitustauluille. Päädyttiin kuitenkin siihen, että antaa olla koko juttu, koska ei isoisänikään lue ilmoitustauluja niin ei niitä varmaan kukaan muukaan lue.

Onneksi isoisälläni on isoäitini kaverina niin ei tarvitse olla ihan yksin. Veikkaan, että canasta pelikaverit virkistäisivät ja toisivat vaihtelua isoisäni arkeen, joten toivottavasti tulevaisuudessa pelikavereiden löytämiseen olisi tarjolla toimivampi väline. Esittelen kirjoituksen lopussa toimivan välineen.

93-vuotiaan pappani kädessä kynä, jolla hän kirjoittaa pelikaverin hakuilmoitusta
93-vuotias isoisäni kirjoittaa paperille ilmoitusta, jolla hakee pelikavereita

Lasten/nuorten klo 18 yksinäisyys, mistä satunnaiseen toimintaan kavereita?

Mistä pelikavereita lapselle tai nuorelle, joka ei halua sitoutua ohjattuun toimintaan vaan haluaisi esimerkiksi pelailla rennosti jalkapalloa mukavassa porukassa satunnaisesti arki-iltaisin klo 18 aikoihin? Onko ainoa tapa liittyä jalkapalloseuraan ja sitä kautta löytää pelikavereita, ettei tarvitse klo 18 aikoihin yksin potkia jalkapalloa koulun kentällä kun muut ovat harrastamassa?

Tämä ongelma ei ole vain lasten tai nuorten ongelma vaan myös ruuhkavuosia elävä perheenisä voi kaivata samalla tavalla satunnaista pelailua, mutta pelikavereiden etsimiseen ei ole resursseja. Kunnon peleihin tarvitaan kuitenkin vähintään kahdeksan(8) pelaajaa niin siinä on aikamoinen työ haalia tarvittava määrä pelaajia kasaan.

”Onhan meillä some-palvelut”

Olen puhunut tämän kirjoituksen lopussa esittelemästäni ratkaisusta milloin missäkin ja moni on aluksi todennut,  että ”onhan meillä some-palvelut”.  Some-palveluiden ongelmana on kuitenkin, että pitää rakentaa kattavat verkostot tai kuulua kattavaan verkostoon. Esimerkiksi isoisäni tapauksessa pitäisikö hänen perustaa Facebook-palveluun canasta korttipeliin liittyvä ryhmä vai liittyä asuinpaikkansa erilaisiin ryhmiin ja kysellä niistä kiinnostuneita?

Pienellä paikkakunnalla alueellinen ryhmä toki voisi toimia paremmin, sillä yleensä pienellä paikkakunnalla some-palvelua täydentää toimiva puskaradio. Sama ei välttämättä kuitenkaan toimi suuremmissa kaupungeissa (Helsinki, Tampere, Turku …), sillä isommissa kaupungeissa ongelmana ainakin Facebook-ryhmissä on alueelliset ”rajat” tai ihmisten tuottama suuri määrä sisältöä ryhmään ilman kunnon suodatusta, mistä voisi poimia vain kiinnostavat viestit.

Alla hahmotelmaa millaisia erilaisia Facebook-ryhmiä voisi olla tähän tarkoitukseen. Mielestäni Facebook tai muut some palvelut eivät tästä syystä toimi tarpeeksi hyvin samasta asiasta kiinnostuneiden löytämiseksi.

Alueryhmä Toimintaryhmä
Härmälä Härmälä jalkapallo
Härmälä koripallo
Härmälä sauvakävely
Koivistonkylä Koivistonkylä jalkapallo
Koivistonkylä koripallo
Koivistonkylä sauvakävely
Peltolammi Peltolammi jalkapallo
Peltolammi koripallo
Peltolammi sauvakävely
Viinikka Viinikka …
Nekala Nekala …

Avoimeen tietoon perustuva ratkaisu

Ratkaisussa tärkeimmät toiminnallisuudet ovat, että käyttäjät näkevät mitä ympärillä tapahtuu esimerkiksi tapahtumatiedot kartalla tai listana ja käyttäjät voivat tilata ilmoituksia haluamistaan tapahtumista.

Käytännössä ratkaisu on yksinkertainen. Rekisteröitynyt käyttäjä syöttää palveluun esimerkiksi jalkapallo, koripallo, canasta-korttipeli kokoontumisten tietoja eli mitä, missä ja milloin tiedot. Muut käyttäjät saavat ilmoituksia tapahtumista itse määriteltyjen kriteerien perusteella. Määriteltäviä kriteereitä olisivat ainakin seuraavat:

  • etäisyys omasta sijainnista (5km säteellä),
  • toiminta (jalkapallo, sauvakävely, neulonta),
  • ajankohta (klo 18-20 välillä)

Nyt varmaankin joku lukijoista toteaa, että taas yksi verkkopalvelu lisää. 

Totta, kyseessä on yksi palvelu lisää ainakin tietojen syöttämisen suhteen. Kehitettävän palvelun pitää olla yhteensopiva Linked Events rajapinnan kanssa, jotta samojen verkkosivujen ja mobiilisovelluksien kautta voi löytää sekä kulttuuritapahtumien tietoja että satunnaisten kokoontumisten tietoja. Ilman yhtymäkohtaa muihin tapahtumatietoihin ja avointa rajapintaa ei ratkaisulla olisi tulevaisuutta. Uskallan ennustaa, että tapahtumatiedot tulevat näkymään samalla tavalla Google Mapsissa kuin joukkoliikennetiedot Tampereella.

Palvelun kehittämistä ei tarvitsisi aloittaa tyhjästä, sillä Turun kaupunki on julkaisemassa tapahtumatietojen hallintaan käytettävän tietojärjestelmän avoimella lähdekoodilla kaikkien saataville. Toivottavasti Turun kehittämä järjestelmä tulee käyttöön myös muihin kuntiin. Olen aikaisemmin kirjoittanut aiheesta Tapahtumatiedot avoimeksi dataksi -ideasta.  Pienellä muutoksilla Turussa kehitettyyn järjestelmään voidaan toteuttaa aikaisemmin mainitut toiminnallisuudet.

Ketkä tuottaisivat tapahtumatietoja palveluun?

Listasin alle muutamat mieleeni tulevat käyttäjäryhmät, jotka voisivat syöttää tietoja palveluun:

  • Pelikaveria kaipaavat
  • Täydennystä peliporukkaan kaipaavat
  • Leikkikavereita lapsilleen kaipaavat
  • Erityislapsien vanhemmat (FB-ryhmissä mainittu, että erityislapsia syrjitään)
  • Kirjaston henkilökunta henkilön puolesta (esim. ikäihmisen puolesta)
  • Maahanmuuttajien parissa työskentelevät (jalkapallossa ei tarvita yhteistä kieltä)
  • Sosiaalityöntekijät, seurakunnan työntekijät, yms.

#suomi100 missio: Samasta asiasta kiinnostuneiden henkilöiden kohtaamisen edistäminen

Kehitettävä nettipalvelu sopisi hyvin #suomi100 hankkeeksi ja ratkaisu ei varmasti maksaisi yli 200 000€. Summa on pieni suhteessa hyötyihin, joita alla lueteltuna.

  • Sosiaalinen yksinäisyys vähenee
  • Yhteisöllisyys kasvaa
  • Ilmoitus tapahtumasta innostaa toimintaan, “Minulla onkin tässä aikaa”
  • Tiedolla johtamiseen tietoa, esim. ulkoilupaikan kunnossapitoon resursseja (käyttömäärä, osa big dataa)
  • Tieto poikii markkinoita: tarvikemyyjälle tieto missä potentiaalisia asiakkaita (ongelma vai mahdollisuus?)
  • Aktiiveille tehokas tiedotuskanava, “Voisin mä vetää nuorille jalkapallopelit välillä, mut en mä seuratoimintaa jaksa”

Lupaan…

Lupaan järjestää leikkimielistä jalkapallon peluuta lapsille ja nuorille läheisellä kentällä joka viikko (pl. kesälomani) vuonna 2018, jos nettipalvelu perustetaan vuoden 2017 aikana.  Minulla on jo pilli hankittuna.

Poikani kanssa potkimassa jalkapalloa
Poikani kaipaa myös kunnon pelejä ja pelaisi varmasti jalkapalloa vaikka joka päivä jos löytyisi pelikavereita.

3 kommenttia artikkeliin ”Avoimen tiedon avulla voidaan vähentää yksinäisyyttä”

  1. Moi Marko! Tiedätkö me mietimme ihan samoa juttuja! Ja sitten teimme joukkorahoituskampanjan ja avasimme palvelun nimeltä Nappi Naapuri, osoitteessa nappinaapuri.fi – miltä se sinusta vaikuttaa tähän tarkoitukseen?

    1. Kiitos kommentista @pauliinaseppl:disqus . Palvelu on tuttu joukkorahoitusajoilta. Kävin tutustumassa palveluun uudestaan niin sinnehän on tullut mukavasti ominaisuuksia.

      Varmasti soveltuu tarkoitukseen, mutta kärsiikö kentän asenteesta että kyseessä on ”taas uusi palvelu”.
      Näkisin, että tapahtumien kaltaiset tiedot (leikkimieliset jalkapallopelit) kannattaisi tarjota rajapinnan kautta. Näin esimerkiksi http://www.messis.fi palvelu voisi esittää tietoja omassa palvelussaan ja sitä kautta asiakkaiden iframe palikassa.

      Onko käyttäjien mahdollista äänestää palvelun tulevia ominaisuuksia ja myös kommentoida niitä?

      Tiedättekö mitkä toimijat hyödyntävät toiminnassaan ja mainostavat nappinaapuria aktiivisesti?

      Vaikuttaa kyl hyvältä palvelulta. Pienet lisäykset nappinaapurin ominaisuuksiin voisi olla ratkaisu yleisiin tarpeisiin.

  2. Ennen tämän artikkelin kirjoittamista kahlasin läpi paljon aineistoa ja yritin löytää mainintoja millä teknisillä välineillä pyritään yksinäisyyttä vähentää.
    Muutama silmäilty kirja:
    Junttila, Niina. Kavereita Nolla: Lasten Ja Nuorten Yksinäisyys. Helsinki: Tammi, 2015.
    Mattila, Juhani. Ujoudesta, Yksinäisyydestä. Helsinki: WSOY, 2004.
    Nevalainen, Vesa. Yksinäisyys. [Helsinki]: Edita, 2009.
    Kuulemma tänä vuonna julkaistu Juho Saaren kirjoittama Yksinäisten Suomi kirjakaan ei sisältänyt teknisiä ratkaisuja.

    Katselin Marja Hintikka Live ohjelman Yle TV2 31.10.2016, jossa käsiteltiin yksinäisyyttä http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/26/marja-hintikka-lapsi-teki-minusta-yksinaisen ja luin ohjelmaan liittyneitä artikkeleita.

    Pupulandia blogista AJATUKSIA YKSINÄISYYDESTÄ en myöskään löytänyt viittauksia teknisiin ratkaisuihin, mutta paljon näkemyksiä emotionaalisesta yksinäisyydestä. http://pupulandia.fi/2015/11/30/ajatuksia-yksinaisyydesta/
    Puplandian kirjoituksesta tuli mieleen, että työn perässä muuttavat hyötyisivät todella paljon mainitsemastani nettipalvelusta.

    Seurasin myös #yksinäisyys hashtagia twitterissä.

    Liityin myös “Yksinäisyys ei leviä” Facebook-ryhmään ja etsin sieltä tietoa. https://www.facebook.com/groups/1525561261024627/

    Mistään en löytänyt mainintaa avoimesta tiedosta tai avoimesta datasta liittyen yksinäisyyteen.

    Ehkä A2 Yksinäisyys-illassa (A2 Yksinäisyys-ilta Yle TV2 keskiviikkona 23.11. klo 21.30) puhutaan avoimeen tietoon/dataan liittyvästä ratkaisusta.
    http://yle.fi/uutiset/3-9298695

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *